top of page
  • © Margot Van Wauwe

Fragment uit mijn eindwerk III: Hoop.

“Theatre is a form of knowledge; it should and can also be a means of transforming society. Theatre can help us build our future, rather than just waiting for it.”

– Augusto Boal


Ik stapte met een kritische ingesteldheid het vliegtuig op. Ik verwachtte al snel te beseffen hoe naïef ik was geweest; het zoveelste witte meisje dat de kans krijgt om naar Afrika te gaan. Ik kwam echter met meer realiteitszin EN hoop terug. Ik geloof in de nieuwe free born- generatie. Ik geloof in de 14-jarige die na school een monoloog schrijft en theater speelt, vooraleer hij zich net voor het gevaarlijke donker der townships naar huis begeeft. Ik geloof zelfs in de jonge gansters die mij met pistool op de buik overvallen hebben. Ik heb in hun ogen angst en wanhoop gezien. En ik heb me oprecht afgevraagd of deze jongens mij ook zouden overvallen hebben als zij op hun tiende bij ASSITEJ hun artistieke talenten hadden ontdekt.


Ik heb hoop. Ik geloof in degene die wegblijft van drugs, criminaliteit, en uitzichtloosheid, omdat hij zijn passie voor theater heeft gevonden. Ik geloof in degene die durft dromen, en steeds meer zijn mening durft te verkondigen. In degene die wel eens de Nelson Mandela, of in elk geval een goede inspirator, van morgen zou kunnen zijn.


Maar bovenal geloof ik dat de toegang tot kunst en theater, daar waar een enorme vrijheid van menings- en andere uitingen plaatsvindt, een weg is waarlangs elk mensenleven verrijkt wordt.


Umbongo


Ndivuke ngentseni

Ndiyonkcenkceshela intyantyambo egadini Ndive ngemeva lindihlaba kabuhlungu Kodwa ndithe xa ndiqwalasela

Ndabona ilanga liphuma phantsi kwenyawo

Libeleke ithemba emqoloI woke up in the morning

I walked to the garden

to water flowers

A thorn struck me painfully

But when I checked to see what was there

I saw the sun rising under my feet

With hope riding on the back


- Gedicht van Lwanda Sindaphi voorgedragen door Vovo op het toonmoment op het Obs. Family Festival en op 30 mei in Langa, als onderdeel van de voorstelling van de VIPs.

bottom of page